Onze aanpak
Een unieke manier van diagnosticeren en behandelen.
Onze aanpak
Het doel van het totale hersteltraject is om de klant in balans te brengen met z’n context en in staat te stellen om weer regie te voeren over z’n eigen leven. Van overleven naar écht leven. Dit verhoogt het gevoel van veiligheid en geeft toekomstperspectief en creëert veerkracht, dit proces verloopt middels onderstaande stappen:
Stap 1: Uitgebreide screening. Zowel Biologische, Psychologische en Sociale dimensies / variabelen worden hierin meegenomen. Resultaten worden beschreven. De screening kan ook separaat van het hersteltraject worden aangevraagd.
Stap 2: Een herstelprogramma van 8 weken waarin cliënten gedurende 2 opeenvolgende dagen de Herstelacademie bezoeken. Binnen de Herstelacademie werken zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen uit het hele brede veld van “zorg en welzijn” transdisciplinair samen om de cliënt te helpen in zijn reis van overleven naar écht leven. Het gaat om de afstemming en samenwerking met de cliënt: Wat zijn de kwetsbaarheden van de cliënt: bewustwording van de oorzaak / de kern van de fysieke, mentale en/of emotionele uitputting? Waar staat iemand in zijn/haar ontwikkeling, gelet op innerlijke (subjectieve waarden en drijfveren) en uiterlijke (objectief meetbaar gedrag en manifestaties) dimensies? Zijn bepaalde levenservaringen bepalend in het verwerven van fundamentele en bepalende patronen van lichaams- en zelfbeleving, van emotionele bewustwording en affectregulatie? Wat wil de cliënt? Wat kan de cliënt? Wat kan en wil hij leren? Waar liggen de talenten van de cliënt? Wat maakt de cliënt gelukkig? Kortom, wat betekent écht leven voor de cliënt? De belangrijkste vraag tijdens het hersteltraject is: Hoe kan ik mijn leven zinvol leiden en waar gaat het naartoe? Naast het somatisch en psychisch lijden is er aandacht voor betekenisgeving, zingeving en leefstijl. Co-creatie en verbondenheid is daarbij het fundament. De kern is: cliënten zelf betekenisvol betrekken bij ontwerp en delivery van het totale hersteltraject. Het is terug naar de basis om de cliëntwaarde écht centraal te stellen. De cliënt voert hierbij idealiter regie over het eigen herstel.
Stap 3: De weg van duurzaamheid. Na het 8-weekse herstelprogramma wordt het re-integratieproces opgestart en wordt de cliënt een jaar begeleid in het waarborgen van herstel en hoe terugval te voorkomen: “we laten elkaar niet los en nemen de telefoon voor elkaar op”.