Werknemers

In co-creatie naar duurzaam herstel

“Van overleven naar écht leven”

Duurzaam herstel in plaats van pleisters plakken

De REAKIRA Herstelacademie is opgericht met als doel de functionele gezondheid en het welzijn van mensen in de breedste zin te herstellen en/of te versterken. De focus ligt op herstel, preventie, en persoonlijke groei voor werknemers en leidinggevenden.

Dé plek voor herstel

REAKIRA – herstelacademie is een plek waar mensen terechtkunnen wanneer ze dreigen uit te vallen of reeds zijn uitgevallen op het werk. De redenen kunnen zijn: (chronische) fysieke, mentale en/of emotionele uitputting, gecombineerd met een verminderd prestatievermogen, als gevolg van een (werk gerelateerde) burn-out, psychosomatische- en psychische spanningsklachten, stress, depressie en/of angst en long covid. Mensen zitten in een modus van overleven. REAKIRA gaat met behulp van zelfregie- en herstelinitiatieven met duurzame financiering van de werkgevers herstel ondersteunende begeleiding bieden aan werknemers en werkgevers. Een plek waar mensen terecht kunnen en werken aan herstel en waar de waarde van ervaringsdeskundigheid een belangrijke plek heeft bij het herstel.

Vraag en behoefte van de gast

De REAKIRA hypothese is dat herstel niet verbetert door het bestaande GGZ aanbod te optimaliseren (selectie of aanbodgericht), maar door in gezamenlijkheid een antwoord te formuleren op de vraag en behoefte van de gast. Dat antwoord moet gevonden worden in een veel ruimer palet van mogelijke interventies dan momenteel geboden wordt (diversificatie).

Dat vraagt om een verruiming van zinvolle en relevante interventies en zelfmanagement door de cliënt. Hierbij betrekt REAKIRA naast zorgprofessionals nadrukkelijk ook ervaringsdeskundigheid. Goede ondersteuning van zelfmanagement richt zich op bewustwording van de oorzaak / de kern van de uitputting, de adaptieve vaardigheden van cliënten, zoals basisgezondheidsvaardigheden, het versterken van veerkracht en het vermogen om regie te voeren.

Centraal staan herstel ondersteunende gesprekken en activiteiten binnen de herstelacademie: ‘van overleven naar écht leven’. Dit gebeurt met behulp van het Integrale Model, waarmee je ten aanzien van alle aspecten in onze leef- en werkomgeving kunt aangeven waar iemand staat in zijn/haar ontwikkeling. Hierbij wordt gelet op innerlijke (subjectieve waarden en drijfveren) en uiterlijke (objectief meetbaar gedrag en manifestaties) dimensies.

Verder geloven we in een holistische aanpak, waarbinnen gekeken wordt als mens in z’n totaliteit: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel.

Dit alles gebeurt binnen een Herstelacademie met een transdisciplinair werkkader, een samenwerking die uitgaat van co-creatie en een lerend en iteratief proces; een proces van bouwen, verfijnen en verbeteren totdat de gast tevreden is met het eindresultaat. Hierbij gaat het om de afstemming en samenwerking met de gast. Een goede, gelijkwaardige samenwerkingsrelatie tussen de behandelaar/coach en de gast vormt de basis voor de motivatie, en draagt daarmee ook bij aan het vermogen tot zelfmanagement van de gast.

Daaromheen zijn partnerships gecreëerd met (werkgevers, bedrijfsartsen, Arboartsen en arbeidskundigen, huisartsen, modulaire ggz, andere zorgaanbieders / zorgprofessionals), online-Community, Open EHR, sociale activiteiten en wetenschap.