Zorg op maat

Behandelingen in Co-Creatie

Zelf-ontwikkeling = Zelf-bewustzijn = Lichaams-bewustzijn

Geen mens is hetzelfde, geen probleem is hetzelfde, geen herstel verloopt hetzelfde! Wij bij REAKIRA geloven daarom in de eerste plaats in een Co-creatie: cliënt en hulpverlener richten samen naar behoefte het herstelmodel in. De regie komt gedurende herstel bij cliënt te liggen. We hebben een ecosysteem opgezet bestaande uit een gevarieerde groep (zorg)professionals en ervaringsdeskundigen die (in)direct betrokken zijn bij het hersteltraject.

De diversiteit van onze expertises aanbod is gericht op een duurzaam herstel voor zowel geest en lijf.

Onze Expertises

  • GZ - Psycholoog

    Een psycholoog is opgeleid om gedrag van mensen te bestuderen. Zij helpen cliënten om beter te worden of coachen cliënten in hun eigen ontwikkeling. Daarnaast kunnen ze advies geven op het gebied van arbeidssituaties. Een psycholoog is geen arts en mag geen medicijnen voorschrijven.

  • Psychotherapeut

    Een psychotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van cliënten met complexe, psychische klachten. De behandeling kan individueel zijn, maar kan ook in groter verband (relatie, gezin, groep) plaatsvinden. De psychotherapeut lost geen problemen voor je op, maar helpt je nare dingen anders te zien, pijnlijke gevoelens te verwerken of moeilijke situaties anders aan te pakken. Maakt je weerbaar voor bijvoorbeeld angst en stemmingswisselingen.

  • Integrale Coach

    Integrale coaching staat voor coachen vanuit een holistisch of zelfs holarchisch mensbeeld; lichaam, geest en leefomgeving zijn trapsgewijs geïntegreerd en als geheel bezien. Integrale coaching volgt het integrale ontwikkelingsmodel waarmee je bijvoorbeeld aangeven waar iemand staat in zijn/haar ontwikkeling. Uitgangspunt is dat alle aspecten in onze leef- en werkomgeving een innerlijke (subjectieve waarden en drijfveren) en uiterlijke (objectief meetbaar gedrag en manifestaties) dimensie hebben, op zowel individueel als collectief niveau. Door de werkelijkheid vanuit deze vier dimensies te bekijken wordt het duidelijk dat ontwikkeling een integraal en samenhangend geheel is. De oriëntatie van de begeleiding en coaching is niet zozeer gericht op de problemen, maar op het doorzien van de belemmeringen die er zijn voor een natuurlijke bloei in alle aspecten van je leven.

  • Lichaamsgerichte therapeut

    Lichaamsgerichte therapie vertrekt vanuit het idee je lichaam alle ervaringen en emoties opneemt en hierdoor wordt beïnvloed. Je lichaam is in staat heel wat te verwerken, te dragen of te genezen. Maar soms is het genoeg, en dan geeft je lichaam het signaal dat er iets fout loopt. Wanneer je niet luistert naar deze boodschappen kunnen blokkades vast komen te zitten die zich kunnen uiten in pijn, ziekte of emoties. Lichaamsgerichte therapie leert je om opnieuw te luisteren naar wat je lichaam zegt. Samen met de therapeut ga je opzoek naar de weggestoken boodschappen en de betekenis hiervan. Je leert communiceren met je lichaam en opnieuw expressie geven aan wat in je leeft op een gezonde manier. De manier waarop dit gebeurt is afhankelijk van de vorm van lichaamsgerichte therapie. De lichaamsgerichte therapeut kijkt naast het emotioneel functioneren oa naar lichaamsspanning, lichaamstaal, houding en de manier van bewegen. Door middel van ademhaling, expressie, beweging of aanraking kom je meer in contact met jezelf en je proces.

  • Orthomoleculaire geneeskundige

    Orthomoleculaire geneeskunde is een vorm van genezing die rekening houdt met de hele persoon (holistische benadering) – lichaam, geest, emoties en voeding. Orthomoleculaire therapie is gericht op het bevorderen van gezondheid en/of het herstellen van ziekteprocessen met behulp van natuurlijke stoffen. Een orthomoleculaire therapeut kijkt breder naar de klachten van de client zoals de relatie tussen darmflora en hersenen, onverwerkte emoties, laaggradige ontstekingen, aanwezige virussen of ongezonde eetpatroon. Als iemand bijvoorbeeld hoofdpijn heeft wordt dieper gekeken naar de oorzaak bijvoorbeeld voeding, darmflora, hormonale storingen of verborgen emoties. Laboratorium, energetische onderzoeken en uitgebreide vragenlijsten zijn onmisbaar in de holistische orthomoleculaire therapie.

  • Osteopaat

    Osteopathie is een manuele geneeswijze die het lichaam als één geheel benaderd. Spieren, botten, zenuwen, bloedvaten en organen hebben een bepaalde beweeglijkheid nodig om gezondheid na te streven en optimaal te kunnen functioneren. Bewegingsbeperkingen zorgen uiteindelijk voor klachten. De osteopaat is opgeleid om deze bewegingsbeperkingen op te sporen en te behandelen. Binnen de osteopathie wordt er gekeken naar drie systemen: 1) Het pariëtale systeem: het bewegingsapparaat (botten, banden spieren en gewrichten); 2) Het viscerale systeem: de organen met bijbehorende bloedvaten, het lymfesysteem, hormonale systeem en het metabole systeem; 3) Het cranio-sacrale systeem: het zenuwstelsel, de schedel en het emotionele systeem.

    Om het lichaam goed te laten functioneren, werken deze drie systemen in balans samen. De osteopaat gaat op zoek naar problemen binnen deze systemen.

  • Fysiotherapeut

    De fysio / leefstijlcoach helpt de cliënt een betere versie van zichzelf te worden: van overleven naar écht leven. Eruit halen wat erin zit. Er kan gewerkt worden aan zelfvertrouwen, weerbaarheid en/of gewicht. Je fitter voelen, qua lichaam en geest. De pijlers Leefstijl (gedrag), Voeding en Training worden gecombineerd om de cliënt de optimale ondersteuning te kunnen bieden. Dit gebeurt aan de hand van een persoonlijk plan welke is gericht op duurzaam veranderen.

  • Beeldend therapeut

    Beeldende therapie is een vaktherapeutische vorm van gezondheidszorg. Het waardevolle aan beeldende therapie is dat het, door het werken met ervaringsgerichte beeldende vormen, bij cliënten een combinatie van niveaus (cognitief, fysiek, zintuiglijk, emotioneel en sociaal) raakt. Dit is van belang omdat de menselijke ontwikkeling op al deze niveaus plaatsvindt. De cliënt maakt met het creëren van beeldend werk – letterlijk – zichtbaar wat met andere hulpverlening niet bereikt kan worden en wat de cliënt op andere manieren niet kan uiten. Beeldende therapie brengt de cliënt inzicht in gedragspatronen en problematiek, met als doel om de eigen vermogens van de cliënt te herstellen en versterken. Zo kan de therapie verandering, ontwikkeling, groei, stabilisatie of acceptatie brengen op emotioneel, gedragsmatig, cognitief, sociaal en/of lichamelijk gebied.

  • Ademhalingscoach

    Bij landurige stress raakt je lichaam ontregeld. Voor je ademhaling geldt niets minder. Lang aanhoudende spanning kan leiden tot een minder efficiënte ademhaling. Dit kost onnodig veel energie en kan voor vervelende spanningsklachten zorgen. Ademtherapie leert cliënt hoe hij/zij op de juiste manier gebruik maakt van buik-, flank- en borstademhaling. Een belangrijk aspect van de therapie is het leren herkennen van en omgaan met stresssignalen van je lichaam. Naast het trainen van de ademhaling en het leren focussen wordt gebruik gemaakt van kou. Cliënten krijgen de gelegenheid om een ijsbad te nemen. Doel is uit comfortzone stappen en leren hoe je in koude kunt zijn op een ontspannen manier en zo het volle potentieel kunt bereiken.

  • Job- / Re-integratiecoach

    Bij landurige stress raakt je lichaam ontregeld. Voor je ademhaling geldt niets minder. Lang aanhoudende spanning kan leiden tot een minder efficiënte ademhaling. Dit kost onnodig veel energie en kan voor vervelende spanningsklachten zorgen. Ademtherapie leert cliënt hoe hij/zij op de juiste manier gebruik maakt van buik-, flank- en borstademhaling. Een belangrijk aspect van de therapie is het leren herkennen van en omgaan met stresssignalen van je lichaam. Naast het trainen van de ademhaling en het leren focussen wordt gebruik gemaakt van kou. Cliënten krijgen de gelegenheid om een ijsbad te nemen. Doel is uit comfortzone stappen en leren hoe je in koude kunt zijn op een ontspannen manier en zo het volle potentieel kunt bereiken.

  • Yoga & Meditatie instructeur

    Yoga is een woord afkomstig uit het Sanskriet (Oud-Indiaas), In het Nederlands zouden we het woord kunnen vertalen als ‘verbinden’. Wat is Yoga niet? Yoga is geen godsdienst. Het brengt je juist dichter bij je zelf door middel van meer bewustwording. Veel mensen doen Yoga vanwege de fysieke voordelen ervan. Echter, het moet niet alleen gezien worden als slechts een fysieke training. Het is veel meer dan dat. Het gaat er niet om welke bizarre houdingen je kunt, het gaat er om wat het met je doet. Je kan niet goed of slecht zijn in Yoga. Je doet het op jouw manier, voor jezelf, en alleen voor jezelf. Yoga is ook geen zweverige sekte. Het kan zijn dat er ‘bepaalde figuren’ rondlopen in de wereld van Yoga, maar dat heeft niets te maken met wat Yoga is en wat het voor jou kan doen. Wat is Yoga wel? Bekend is dat onze waarnemingen worden beïnvloed door onze ervaringen. Zo worden we vaak beïnvloed door de angsten en trauma’s uit onze jeugd en kunnen we de schoonheid om ons heen niet meer zien. We sluiten ons af van de wereld om onszelf tegen mogelijk gevaar te beschermen. Door middel van Yoga maken we juist connectie met onszelf, ook wel spiritueel bewustzijn genoemd. Er kan ook gebruik worden gemaakt van meditatie. Bij mediteren probeer je de aandacht naar binnen te keren. Weg van de buitenwereld en naar binnen om te kijken wat zich daar afspeelt. Hierdoor ervaar je meer rust en balans. Ook in het bedrijfsleven is het steeds gebruikelijker dat CEO’s, managers, en het personeel Yoga en meditatie technieken toepassen om in balans te blijven.

KITSUGI

(Japans) “to repair with gold”: de kunst van het repareren van aardewerk met goudlak en het besef dat het stuk mooier is omdat het gebroken is geweest.