Een pingpongtafel neerzetten is niet genoeg om verbondenheid te creëren!

© iStock

Investeren in het welzijn van werknemers is cruciaal!

Bij REAKIRA Herstelacademie weten we dat een fijne werkomgeving essentieel is voor ieders welzijn en herstelproces. We brengen tenslotte vaak meer tijd door op het werk dan elders, en daarom is het belangrijk dat we ons daar goed voelen. Goede collega’s dragen niet alleen bij aan een prettige sfeer, maar ze bieden ook cruciale ondersteuning die stress vermindert en creativiteit bevordert. Iedereen is op zoek naar een veilige en ondersteunende omgeving. Ook op de werkvloer willen we ons graag thuis voelen. Wanneer je je gezien en gerespecteerd voelt op het werk heeft dit een positief effect op het uitvoeren van je werk.  

Verbondenheid

De behoefte aan verbondenheid, of "behoefte aan erbij horen," is een fundamentele psychologische motivatie omdat het een cruciale rol speelt in menselijk welzijn, motivatie en algehele mentale gezondheid. Dit concept is diep geworteld in de zogenoemde zelfdeterminatie-theorie, die stelt dat verbondenheid, samen met autonomie en competentie, een van de drie basisbehoeften is die essentieel zijn voor optimaal functioneren en groei.

Het gevoel van verbondenheid met anderen biedt emotionele steun, wat individuen helpt om stress te beheersen en uitdagingen effectiever te navigeren. Wanneer mensen het gevoel hebben dat ze erbij horen, ervaren ze vaker positieve emoties en hebben ze minder kans om zich eenzaam of depressief te voelen.

Mensen zijn meer gemotiveerd en betrokken bij taken wanneer ze zich verbonden voelen met anderen. Dit geldt vooral in werk- of groepsomgevingen, waar een gevoel van erbij horen samenwerking, creativiteit en productiviteit kan versterken. Wanneer individuen zich gewaardeerd en geaccepteerd voelen door hun leidinggevenden of collega's, zijn ze meer geneigd om inspanningen te leveren en initiatief te nemen.

De behoefte aan verbondenheid draagt ook bij aan de vorming van sociale identiteit, wat een belangrijk aspect is van zelfvertrouwen. Het deel uitmaken van een groep of gemeenschap geeft individuen een gevoel van doel en identiteit, wat hun eigenwaarde en zelfvertrouwen versterkt.

Weerstand tegen stress

Sterke sociale connecties fungeren als een buffer tegen stress. Wanneer individuen moeilijke situaties onder ogen zien, kan het weten dat ze een ondersteunend netwerk hebben, hen helpen om effectiever om te gaan met deze uitdagingen. Dit gevoel van erbij horen vermindert de intensiteit van stressreacties en bevordert sneller herstel van stressvolle gebeurtenissen. Het is van belang te realiseren dat de dynamiek binnen een organisatie en daarmee op de werkvloer voortdurend verandert. Zelfs wanneer er sprake is van omgeving waar verbondenheid, autonomie en competentie wordt ervaren kan door veranderingen in het team of organisatie onveilig en daarmee ongezond  worden. Hoe iemand hiermee omgaat, hangt vaak af van zijn eigen vermogen om met verandering om te gaan.

REAKIRA ontwikkeling en groei

Gedurende het hele leven, van kindertijd tot volwassenheid, speelt de behoefte aan verbondenheid een sleutelrol in de menselijke ontwikkeling. Het beïnvloedt hoe mensen relaties aangaan, vertrouwen opbouwen en sociale vaardigheden ontwikkelen. Positieve relaties en een gevoel van erbij horen zijn van vitaal belang voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Zonder een gevoel van erbij horen, hebben mensen meer kans om gevoelens van isolatie te ervaren, wat kan leiden tot verschillende psychologische problemen zoals depressie, angst en een laag zelfbeeld.

Bij REAKIRA Herstelacademie geloven we in de kracht van verbondenheid. Werkgevers spelen hierbij ook een cruciale rol. Ze moeten meer doen dan alleen een pingpongtafel neerzetten; ze moeten werknemers de mogelijkheid geven om ondersteuning te krijgen bij:

·       Het ontwikkelen van zelfbewustzijn en emotionele intelligentie, waardoor ze hun eigen reacties op verandering beter begrijpen en beheersen.

·       Het aanleren van nieuwe vaardigheden en gedragingen die nodig zijn om effectief met veranderingen om te gaan, zoals flexibiliteit en veerkracht.

Verder is het van belang dat ze binnen de organisatie een cultuur van openheid en verbondenheid bevorderen, waarin werknemers zich veilig voelen om bijvoorbeeld veranderingen te omarmen. En, te werken aan het verbeteren van de organisatorische structuur en processen om de aanpassing aan veranderingen te ondersteunen en te vergemakkelijken.

Ontwikkelingspsychologische Samenhang

Veranderingen kunnen stress veroorzaken, vooral als ze ontwikkelingstaken of overgangen in verschillende levensfasen raken. Door inzicht te krijgen in de ontwikkelingsfase waarin een werknemer zich bevindt, stemmen we bij de REAKIRA Herstelacademie het herstel- en preventietraject af op de specifieke behoeften van de gast. Zo kan bijvoorbeeld bij jongvolwassenen de focus op het ontwikkelen van identiteit en autonomie in het werk liggen. Bij volwassenen in de middenfase ondersteuning bij het balanceren van werk en privé, en bij het vinden van zingeving in de veranderingen. En bij latere levensfasen op het bevorderen van wijsheid en aanpassingsvermogen, en ondersteuning bieden bij eventuele gevoelens van verlies of afscheid.

Integrale en Holistische Benadering

Herstel, preventie en persoonlijke groei dient plaats te vinden vanuit een integrale benadering welke aandacht heeft voor alle dimensies van de mens en hun context. De gast bij de REAKIRA Herstelacademie wordt als een samenhangend geheel benadert, in plaats van slechts te focussen op afzonderlijke symptomen of klachten en het stapelen van losse behandelingen zonder onderlinge samenhang zoals nu vaak gebeurd in het zorg- en hulpverleners landschap. Verschillende disciplines en methodes om zowel het lichaam, de geest als de emoties van de gast te ondersteunen en te herstellen worden gecombineerd. Elk aspect van zijn wezen wordt in harmonie gebracht. Dit zorgt niet alleen voor herstel, maar ook voor persoonlijke groei, balans, en een duurzame gezondheid.

Conclusie: investeren in het welzijn van werknemers is cruciaal

Het investeren in het welzijn van werknemers is tegenwoordig cruciaal voor werkgevers om verschillende redenen, die zowel de individuele werknemer als de organisatie als geheel ten goede komen:

·       Verbeterde productiviteit en prestaties. Werknemers die zich fysiek en mentaal goed voelen, zijn vaak meer betrokken, gemotiveerd en productief. Welzijnsinitiatieven zoals de REAKIRA Herstelacademie kunnen fysieke, mentale en emotionele uitputting verminderen en ziekteverzuim terugdringen en voorkómen, wat uiteindelijk leidt tot betere prestaties en besparing van grote kosten op lange termijn.

·       Aantrekken en behouden van talent. In een competitieve arbeidsmarkt is een focus op werknemerswelzijn een belangrijke factor voor het aantrekken en behouden van talent. Werknemers kiezen steeds vaker voor werkgevers die hun gezondheid en welzijn serieus nemen, wat de employer branding versterkt.

·       Verhoogde werktevredenheid en moreel. Werknemers die zich gewaardeerd en ondersteund voelen, en daarmee verbondenheid ervaren, zijn doorgaans tevredener met hun werk. Dit verhoogt het moreel, vermindert verloop, en zorgt ervoor dat werknemers langer bij het bedrijf blijven, wat kosten bespaart en continuïteit garandeert.

·       Stimuleren van innovatie en creativiteit. Een werkomgeving waarin welzijn centraal staat, bevordert een cultuur van openheid en vertrouwen. Dit kan innovatie en creativiteit stimuleren, omdat werknemers zich veilig voelen om nieuwe ideeën te delen en risico's te nemen.

·       Maatschappelijke verantwoordelijkheid. Investeren in het welzijn van werknemers is een teken van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het laat zien dat een bedrijf niet alleen gericht is op winst, maar ook op het welzijn van zijn mensen. Dit kan de reputatie van het bedrijf verbeteren en klanten en partners aantrekken die waarden als zorg en verantwoordelijkheid waarderen.

·       Wetgeving en Regelgeving. In veel landen zijn er steeds strengere eisen op het gebied van werknemerswelzijn en gezondheid. Door proactief te investeren in welzijnsprogramma's, kunnen bedrijven ervoor zorgen dat ze voldoen aan wet- en regelgeving en boetes of juridische problemen vermijden.

·       Langetermijnwinstgevendheid. Bedrijven die investeren in het welzijn van hun werknemers kunnen rekenen op een hoger niveau van betrokkenheid en loyaliteit, wat op de lange termijn resulteert in een stabielere en meer winstgevende onderneming.

Kortom, het investeren in het welzijn van werknemers is niet alleen een morele verplichting, maar ook een strategische beslissing die bijdraagt aan de verbondenheid en daarmee algehele gezondheid, prestaties en duurzaamheid van een organisatie.

Voor uitgebreide informatie, neem gerust contact met ons op.

Gezonde groet,

Jeroen de Jong, PhD

Founder | Algemeen Directeur

Vorige
Vorige

“The messy middle” oftewel (pre)menopauze en werk!

Volgende
Volgende

Gezonde voornemens na de zomervakantie!