Iedereen voelt pijn anders

Fotocredits: FiekeDeWert

Van Overleven naar Écht Leven: Mijn Reis in de Wereld van Chronische Pijn en Herstel

Soms bepaalt pijn je hele leven. Ik heb dat van dichtbij gezien. Jarenlang heb ik bij het MUMC+ en Intergrin (nu Phitaal GGZ) mensen met chronische pijn begeleid – mensen die dachten dat hun situatie uitzichtloos was. Afhankelijk zijn van hulpmiddelen en/of medicatie, niet meer kunnen werken, sporten, zorgen voor hun kinderen of simpelweg deelnemen aan het leven zoals zij dat wilden. Samen met hen en geweldige collega’s hebben we stap voor stap het vertrouwen herwonnen en laten zien dat herstel wél mogelijk is.

Met dankbaarheid kijk ik terug op de impact die we hebben kunnen maken. Pionieren, onderzoek doen, de ontwikkeling van de Exposure-behandeling met Prof. Johan Vlaeyen, internationaal samenwerken met pijn- en revalidatieteams aan een beter begrip van (chronische) pijn en innovatieve behandelmethoden. Dit heeft geleid tot vele (wetenschappelijke) publicaties en internationale podia om de kennis te delen.

Mijn expertise heb ik onlangs mogen delen in een interview met Plus Gezond, het grootste gezondheidsmagazine van Nederland. In het artikel "Iedereen voelt pijn anders" vertel ik waarom pijn zoveel meer is dan een fysiek signaal en hoe je uit de vicieuze cirkel van chronische pijn kunt komen.

Benieuwd naar artikel: scroll naar einde

Echter, in al die jaren heb ik ook gezien hoe de zorg zich steeds verder ontwikkelde richting symptoombestrijding en pleisters plakken – en hoe dat mensen juist in de weg stond om écht te herstellen. Mede ook door opgelegde regels. De visionair in mij wist: dit moet anders. Geen, vaak geprotocolleerde, standaardtrajecten, bureaucratische rompslomp met lange wachttijden en een zorg waar je als individu geen regie hebt, maar een andere koers, gericht op écht herstel, preventie en persoonlijke groei.

Daarom ben ik REAKIRA gestart. Geboren uit visie, gebouwd op expertise. Ik geloof dat herstel fundamenteel anders moet worden aangepakt. Niet versnipperd en traag, maar integraal en daadkrachtig. Samen met werkgevers, die nu vaak machteloos toekijken terwijl medewerkers langdurig uitvallen en de kosten oplopen.

Naast het herstel van de medewerker is er nog een cruciaal aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien: authentiek leiderschap. Leidinggevenden die niet goed in hun eigen kracht staan, kunnen hun team niet effectief begeleiden. Een holistische aanpak van leiderschap is noodzakelijk om de werksfeer, de productiviteit en het welzijn van medewerkers structureel te verbeteren. Leidinggevenden die zelf werken aan hun eigen veerkracht en persoonlijke ontwikkeling creëren een organisatiecultuur die het welzijn van medewerkers centraal stelt.

Waarom nu acteren? De wereld van werk verandert snel, en werkgevers kunnen zich geen achterblijvers meer veroorloven. Een investering in de gezondheid en het welzijn van medewerkers is niet alleen een sociale verantwoordelijkheid, maar een strategische keuze die op de lange termijn kosten bespaart en de productiviteit verhoogt. De huidige zorgaanpak werkt niet. Het is tijd om zelf de regie in handen te nemen en een systeem van verzuim en herstel te creëren dat wel werkt.

Herstel kan sneller, duurzamer en met échte regie. Wil jij als ondernemer, leidinggevende of professional hier het verschil in maken? Laten we het gesprek aangaan.

Gezonde groet,

Dr. Jeroen de Jong

Founder | DGA

Volgende
Volgende

De mythe van de manager en de noodzaak van authentiek leiderschap