Wat kunnen ondernemers zelf doen om hun bedrijven veerkrachtig te maken in tijden van onzekerheid?

Herstel en preventie cruciaal voor toekomstbestendig ondernemerschap

De resultaten van de recente Prinsjesdag Peiling door VNO-NCW en MKB-Nederland laten duidelijk zien dat veel ondernemers sceptisch zijn over de plannen van het nieuwe kabinet. Regeldruk, hoge loonkosten en personeelstekorten blijven de grootste knelpunten, en bijna de helft van de ondernemers verwacht zelfs dat deze problemen nog groter zullen worden. Dit roept de vraag op: wat kunnen ondernemers zelf doen om hun bedrijven veerkrachtig te maken in tijden van onzekerheid?

Er is een duidelijke noodzaak voor ondernemers om anders te kijken naar hun bedrijfsvoering, vooral als het gaat om het aanpakken van verzuim en preventie, en leidinggevenden te ondersteunen bij persoonlijke groei. Verzuim, zeker in sectoren waar werkdruk hoog is, zoals de zorg en het MKB, neemt toe en kost bedrijven jaarlijks miljoenen. Toch wordt preventie vaak verkeerd ingevuld, en blijft het aantal mensen dat uitvalt – zowel door fysieke als mentale klachten – stijgen.

Preventie op de juiste manier invullen

Hoewel er terecht steeds meer aandacht komt voor preventie vanuit de politiek en het bedrijfsleven, zien we dat deze inspanningen vaak op de verkeerde manier worden ingevuld. Er worden miljoenen geïnvesteerd in preventieprogramma’s, maar zonder een juiste focus. Veel programma's richten zich op het verminderen van symptomen in plaats van het aanpakken van de diepere oorzaken van verzuim. Dit geldt ook voor het begrip ‘positieve gezondheid’. In theorie een sterk concept, maar in de praktijk zien we vaak een oppervlakkige toepassing, zonder aandacht voor de persoonlijke veerkracht en diepere welzijnsbehoeften van medewerkers.

Als we blijven doorgaan met preventie zoals die nu wordt uitgevoerd, blijven de verzuimcijfers stijgen. Het is tijd dat ondernemers hun preventiebeleid herzien, zodat het effectief bijdraagt aan het verminderen van verzuim en het verbeteren van het welzijn op de werkvloer.

Investeer in leidinggevenden

Een andere belangrijke stap voor ondernemers is het anders investeren in hun leidinggevenden. Leidinggevenden spelen een cruciale rol in het welzijn van hun team, maar ook zij hebben te maken met persoonlijke uitdagingen en onzekerheden. Voordat leidinggevenden effectief kunnen inspelen op het welzijn van hun medewerkers, moeten zij eerst hun eigen ‘rugzak’ leegmaken.Dit betekent bewust worden van hun eigen kwetsbaarheden en angsten. Door hier actief mee aan de slag te gaan, kunnen zij open en zonder angst met medewerkers praten over thema’s als welzijn, zingeving en betekenisgeving. Dit versterkt niet alleen de binding van werknemers met de organisatie, maar verhoogt ook de productiviteit en betrokkenheid.

Rekening houden met generaties op de werkvloer

Het is ook van belang dat ondernemers, naast herstel en preventie, aandacht besteden aan de verschillende generaties binnen hun bedrijf. Elke generatie, van de Babyboomers tot Generatie Z, heeft andere behoeften als het gaat om werk, welzijn en persoonlijke groei. Door hier rekening mee te houden, kunnen bedrijven niet alleen verzuim voorkomen, maar ook een werkomgeving creëren waarin iedereen zich gewaardeerd en gehoord voelt.

De toekomst begint nu

De Prinsjesdag Peiling maakt duidelijk dat ondernemers twijfels hebben over de impact van het nieuwe kabinet op hun sector. Maar ongeacht overheidsmaatregelen kunnen ondernemers nu al stappen zetten om hun bedrijven toekomstbestendig te maken. Een juiste invulling van herstel, preventie en de persoonlijke ontwikkeling van leidinggevenden kan het verschil maken. Bij REAKIRA Herstelacademie bieden we de tools en begeleiding om dit effectief in te vullen.

Voor uitgebreide informatie, neem gerust contact met ons op.

Gezonde groet,

Jeroen de Jong, PhD

Founder | Algemeen Directeur

Vorige
Vorige

Angst als kern van Kwetsbaarheid en Welzijn

Volgende
Volgende

Een goede leider is iemand die bereid is zijn of haar eigen 'rugzakje' leeg te maken.