Een goede leider is iemand die bereid is zijn of haar eigen 'rugzakje' leeg te maken.

Effectief leiderschap gaat veel verder dan alleen het aanleren van technieken

In de huidige bedrijfswereld worden leidinggevenden regelmatig in de gelegenheid gesteld om diverse trainingen te volgen die hen helpen hun leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen. Vaak ligt de focus van deze trainingen op strategisch leiderschap, communicatie, of het inspireren en motiveren van teams. Hoewel deze vaardigheden onmisbaar zijn, gaat effectief leiderschap veel verder dan alleen het aanleren van technieken. Pas wanneer je als leider bewust bent van je eigen kwetsbaarheden en jezelf écht hebt leren kennen, kun je anderen effectief en met empathie aansturen.

Een goede leider is iemand die bereid is zijn of haar eigen 'rugzakje' leeg te maken. Dit betekent dat je als leider de confrontatie met je eigen ervaringen, emoties en patronen niet schuwt. Je wordt je bewust van je eigen kwetsbaarheden en de invloed die ze kunnen hebben op je leiderschapsstijl. Door deze zelfreflectie kun je niet alleen jezelf ontwikkelen, maar ook beter begrijpen wat welzijn voor jou betekent. En als je dat helder hebt, ben je ook beter in staat om het welzijn van je medewerkers centraal te stellen en bespreekbaar te maken.

In de huidige tijd is aandacht voor het welzijn van medewerkers essentieel. Verschillende generaties op de werkvloer hebben hun eigen behoeften en verwachtingen, maar een gedeelde wens is dat ze zich gezien en gewaardeerd voelen door hun werkgever. Millenniums, bijvoorbeeld, zijn vaak op zoek naar zingeving in hun werk en willen zich ontwikkelen in een omgeving die hen als mens waardeert. De jongere generaties hechten meer waarde aan een gezonde werk-privébalans en psychologisch welzijn, terwijl oudere medewerkers misschien juist stabiliteit en erkenning zoeken. Wat al deze generaties met elkaar gemeen hebben, is dat ze behoefte hebben aan een werkgever die aandacht heeft voor hun welzijn.

Bovendien is het voor bedrijven tegenwoordig steeds moeilijker om goed opgeleid personeel aan te trekken en te behouden. Expertise ligt niet voor het oprapen, en in deze krappe arbeidsmarkt is het des te belangrijker om medewerkers aan je te binden door een werkklimaat te creëren waarin welzijn centraal staat. Medewerkers zijn vaak loyaler en gemotiveerder wanneer ze weten dat hun werkgever zich oprecht bekommert om hun gezondheid en ontwikkeling.

Goed leiderschap begint bij het begrijpen en accepteren van je zelf, het mooie en minder mooie!

Bij REAKIRA zijn we ons zeer bewust van deze dynamieken en ondersteunen we leidinggevenden in het proces om zowel hun persoonlijke groei als hun leiderschapskwaliteiten te versterken. Wij geloven dat goed leiderschap begint bij het begrijpen van jezelf, inclusief je emoties, valkuilen en overtuigingen. Dit doen we vanuit een integraal model, wat helpt om op holistische wijze naar jezelf en je omgeving te kijken. Dit model bekijkt de ontwikkeling van mensen vanuit vier invalshoeken: de binnenkant van het individu (gedachten, gevoelens), de buitenkant van het individu (gedrag, lichaam), de binnenkant van de groep waarin het individu zich heeft ontwikkeld en mee samenleeft (waarden, cultuur), en de buitenkant van de groep (systemen, processen). Het stelt leidinggevenden in staat om hun eigen ontwikkeling en die van hun medewerkers beter te begrijpen en vorm te geven.

Daarnaast bieden wij aandacht voor de ontwikkelingspsychologische samenhang: de fases die je als mens, en daarmee als leider, doorloopt. Een goede leider groeit niet alleen in kennis en vaardigheden, maar ook in bewustzijn en emotionele volwassenheid. Bij REAKIRA ondersteunen we dit proces door ruimte te bieden voor reflectie, begeleiding en het verkennen van de diepere lagen van persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor word je als leider niet alleen sterker in het aansturen van je team, maar ben je ook beter in staat om welzijn te integreren in je leiderschap.

In een tijd waarin medewerkers steeds meer waarde hechten aan een werkplek waar ze zich zowel professioneel als persoonlijk kunnen ontwikkelen, is dit een cruciale vaardigheid. Het besef dat welzijn de basis vormt van duurzame inzetbaarheid is een essentieel inzicht dat elke leidinggevende in de huidige tijd zou moeten omarmen.

Bij REAKIRA bieden we dan ook niet zomaar een leiderschapstraject, maar een proces waarin de leidinggevende de kans krijgt om zichzelf te ontplooien op een manier die zowel het eigen welzijn als dat van de medewerkers bevordert. Pas wanneer je echt in balans bent, kun je die balans ook voor je team creëren. En dat maakt je een leider die klaar is voor de toekomst.

Voor uitgebreide informatie, neem gerust contact met ons op.

Gezonde groet,

Jeroen de Jong, PhD

Founder | Algemeen Directeur

Vorige
Vorige

Wat kunnen ondernemers zelf doen om hun bedrijven veerkrachtig te maken in tijden van onzekerheid?

Volgende
Volgende

“The messy middle” oftewel (pre)menopauze en werk!