Wat doet een transdisciplinair team binnen een integraal raamwerk?
Herstel en Preventie in de Nieuwe Tijd: De Kracht van een Transdisciplinair Team binnen een Integraal Raamwerk
In een wereld waarin de uitdagingen van het leven steeds complexer worden en mensen vaak vastlopen in gefragmenteerde zorgsystemen, groeit de behoefte aan transdisciplinair werken. Gasten vragen om een aanpak die verder kijkt dan afzonderlijke disciplines en volledig aansluit bij hun unieke situatie. Bij REAKIRA Herstelacademie geven we hier invulling aan met een transdisciplinair team dat opereert binnen een integraal raamwerk. Binnen dit raamwerk staat het levensverhaal en niet de diagnose centraal, richt zich hierbij op alle dimensies van welzijn en de holarchische ontwikkeling en wordt onder regie van de gast samengewerkt aan persoonlijke groei. Maar wat maakt deze aanpak zo bijzonder, en waarom sluit deze perfect aan bij de behoeften van onze tijd?
Wat is een transdisciplinair team binnen een integraal raamwerk?
Het begrip transdisciplinair wordt vaak verward met multidisciplinair en interdisciplinair. Toch zijn de verschillen cruciaal en bepalend voor de kwaliteit van de zorg:
Multidisciplinair team: In een multidisciplinair team werken verschillende professionals naast elkaar. Elke discipline behandelt de gast vanuit zijn eigen expertise. Hoewel er enige communicatie kan zijn tussen de disciplines, blijven de behandelingen grotendeels onafhankelijk van elkaar.
Voorbeeld: Een gast met fysieke klachten kan een fysiotherapeut bezoeken voor bewegingstherapie, een psycholoog / psychotherapeut voor stressmanagement, een diëtist voor advies over voeding en een sociaal werker voor ondersteuning bij sociale of maatschappelijke problemen. De huisarts of bedrijfsarts is betrokken voor mogelijke medicatie. Hoewel alle professionals betrokken zijn, wordt er niet actief samengewerkt aan een gezamenlijk behandelplan.
Interdisciplinair team: Hier is sprake van meer samenwerking. De disciplines delen inzichten en stemmen behandelingen op elkaar af. Toch blijven ze elk binnen hun eigen expertisegebied opereren en blijft de integratie beperkt.
Voorbeeld: Bij dezelfde gast werken de zorgprofessionals samen om een gecombineerd behandelplan op te stellen. De psycholoog en fysiotherapeut stemmen bijvoorbeeld af hoe stressreductie en ontspanningsoefeningen geïntegreerd kunnen worden, maar de uitvoering blijft gescheiden. De huisarts of bedrijfsarts blijft betrokken om het proces te monitoren. De gast schakelt tussen alle zorgverleners zonder dat er sprake is van een volledig geïntegreerde aanpak. Hoewel er meer interactie is, blijven de disciplines binnen hun eigen expertise opereren en worden behandelmethodes niet volledig gecombineerd.
Transdisciplinair team binnen een integraal raamwerk: Hier verdwijnen de traditionele grenzen tussen disciplines. Professionals overstijgen hun eigen vakgebied en creëren samen met de gast een integraal en holistisch behandelplan. Ze combineren en integreren theorieën, praktijkervaringen en experiëntiële methodieken zoals lichaamswerk. Er wordt een model gebruikt om alle dimensies van welzijn te adresseren: lichamelijk, mentaal, sociaal en spiritueel. Dit alles wordt ingebed in een holarchisch proces dat gericht is op persoonlijke groei en duurzame verandering.
Voorbeeld: De fysiotherapeut, psycholoog, lichaamsgericht therapeut, hypnotherapeut, orthomoleculaire geneeskundige, osteopaat, bosbaden gids en een leiderschapscoach werken niet alleen samen, maar leren ook elkaars methodieken begrijpen en toepassen. Hierdoor kunnen ze flexibel inspelen op wat de gast op dat moment nodig heeft, zonder dat deze beperkt wordt door de kaders van afzonderlijke disciplines. Tegelijk wordt rekening gehouden met diepere lagen van welzijn, zoals zingeving en persoonlijke ontwikkeling.
Waarom een transdisciplinair team bij REAKIRA?
Het transdisciplinaire model bij REAKIRA sluit perfect aan bij de kernwaarden van onze Herstelacademie. Iedere gast komt met zijn eigen levensverhaal en heeft zijn eigen ‘complexe’ en vaak gelaagde problematiek. Denk aan (langdurige) fysieke klachten, psychische problemen of een gevoel van verlies van zingeving. Een traditionele aanpak biedt vaak geen blijvende oplossing, omdat deze de complexiteit van de situatie onvoldoende omvat. Ons transdisciplinaire team werkt vanuit een integraal raamwerk, waarbij we de mens als geheel benaderen: lichaam, geest, relaties en omgeving.
Deze aanpak is noodzakelijk in een tijd waarin hoge werkdruk, burn-outs, langdurig verzuim en aanhoudende klachten steeds vaker voorkomen. Een transdisciplinaire team biedt een oplossing die aansluit bij deze tijdgeest.
De meerwaarde van een integraal raamwerk
Het integraal raamwerk is gebaseerd op een model dat alle dimensies van welzijn omvat:
1. Individueel Intern: Mentale en emotionele gezondheid.
2. Individueel Extern: Fysieke gezondheid en gedrag.
3. Collectief Intern: Cultuur, zingeving en relaties.
4. Collectief Extern: Omgevingsfactoren en maatschappelijke context.
Deze dimensies worden gecombineerd met de holarchische ontwikkeling en de natuurlijke groei van bewustzijn. Dit beschrijft hoe alles in het leven georganiseerd is in een natuurlijke hiërarchie van lagen, waarin elke nieuwe laag de vorige omvat en overstijgt. De holarchie is goed te begrijpen door het te vergelijken met Matroesjka-poppetjes. Elk poppetje is zowel een geheel op zichzelf als onderdeel van een groter geheel – precies zoals een holon in de holarchie.
Hoe werkt dit?
Een poppetje is een geheel én een deel:
Het kleinste Matroesjka-poppetje is volledig op zichzelf staand, net zoals een cel in je lichaam. Maar zodra je het in het volgende, iets grotere poppetje plaatst, wordt het onderdeel van een groter geheel, zoals een cel onderdeel is van een orgaan.Gelaagde groei:
De Matroesjka-poppetjes passen in elkaar in een bepaalde volgorde. Elk groter poppetje omvat het voorgaande volledig, terwijl het zelf een nieuwe laag toevoegt. Dit weerspiegelt de holarchische groei in de natuur en in menselijke ontwikkeling.Vastlopen in een laag:
Stel je voor dat je de poppetjes uit elkaar haalt en een van de middelste poppetjes niet kunt openen. De groei stopt daar – je komt niet bij de grotere poppetjes. Dit laat zien hoe vastlopen in een bepaald ontwikkelingsniveau kan voorkomen dat iemand volledig tot bloei komt. Bij mensen kan dit bijvoorbeeld gebeuren als iemand emotioneel vastzit in het verwerken van oude angsten of trauma's.
De groei van bewustzijn in kan worden beschreven in 3 fasen met elk 3 subfasen. Dit model laat zien hoe mensen zich kunnen ontwikkelen, van basale behoeften tot diepgaande zelfrealisatie. Hier een beknopt overzicht:
1. Pre-persoonlijk niveau:
o Overleven en veiligheid.
o Basisbehoeften, zoals voeding en onderdak.
o Gericht op fysieke overleving.
2. Persoonlijk niveau:
o Emotionele ontwikkeling: omgaan met gevoelens.
o Sociale vaardigheden: relaties en samenwerken.
o Zelfbewustzijn: wie ben ik?
3. Transpersoonlijk niveau:
o Zingeving: verbinding met iets groters dan jezelf.
o Universeel bewustzijn: besef van verbondenheid met alles.
o Spirituele groei: ervaren van een hoger doel.
Een concreet voorbeeld
In de menselijke ontwikkeling begint de groei bij de basislagen: fysieke overleving (het kleinste poppetje). Vervolgens komen emotionele ontwikkeling, sociale vaardigheden, en uiteindelijk spirituele groei (de grootste poppetjes). Als iemand op een bepaalde laag, bijvoorbeeld emotionele ontwikkeling, vastloopt, kan dat invloed hebben op alle grotere poppetjes.
Bij de REAKIRA Herstelacademie helpen we de gast om te ontdekken waar ze vastlopen in hun "Matroesjka-reis." Door aandacht te besteden aan die specifieke laag, kan de groei weer op gang komen en kan iemand verder werken aan herstel en persoonlijke groei. Stel, een gast worstelt met faalangst die is geworteld in het gebrek aan erkenning tijdens zijn jeugd. Dit wijst mogelijk op een blokkade in de emotionele ontwikkeling binnen het persoonlijke niveau. Door aandacht te geven aan deze laag kan verdere groei worden gefaciliteerd.
Experiëntiële methodieken
Het transdisciplinaire team bij de REAKIRA Herstelacademie maakt gebruik van experiëntiële technieken. zijn manieren van begeleiden of behandelen waarbij directe ervaring en beleving van de gast centraal staan. Deze methodieken richten zich niet alleen op het praten over problemen of doelen, maar vooral op het ervaren en doorvoelen van wat zich in het moment voordoet. Het idee is dat diepgaand leren en verandering ontstaan door te ervaren, niet alleen door te denken of te begrijpen.
Kenmerken van experiëntiële methodieken:
1. Ervaringen centraal: De gast wordt uitgenodigd om een situatie, emotie of uitdaging te ervaren in plaats van er alleen over te praten.
2. Lichaamsgericht: Het lichaam speelt vaak een rol, omdat ervaringen en emoties zich ook fysiek manifesteren.
3. Procesgericht: De nadruk ligt op wat er in het moment gebeurt, niet alleen op het einddoel.
4. Zelfontdekking: De cliënt wordt gestimuleerd om eigen inzichten en oplossingen te vinden door bewust te worden van de ervaring.
5. Holistische aanpak: Er wordt gewerkt met de verbinding tussen lichaam, emoties, gedachten en omgeving.
Het doel is om cliënten te helpen niet alleen over een probleem te praten, maar het op een dieper niveau te ervaren, zodat er ruimte ontstaat voor verwerking, bewustwording en duurzame verandering.
De meerwaarde van diversiteit in ons team
Ons team bestaat uit een breed scala aan professionals: fysiotherapeuten, osteopaten, psychologen, ervaringsdeskundigen, leiderschapscoaches, job- en re-integratiecoaches, hypnotherapeuten, orthomoleculaire specialisten, integrale coaches, lichaamsgerichte therapeuten, bosbaden gids, yoga-, pilates- en ademhalingsinstructeur. Deze diversiteit betekent dat we kunnen inspelen op de unieke behoeften van elke gast. Doordat de professionals en ervaringsdeskundigen binnen ons team elkaar versterken en aanvullen, ontstaat er een dynamiek waarin de gast centraal staat en de behandeling volledig wordt afgestemd op zijn of haar behoeften.
Een antwoord op de huidige tijd
De samenleving roept om een aanpak die verder kijkt dan de grenzen van individuele disciplines. Onze gasten verlangen naar maatwerk, een persoonlijke benadering waarin ze zich gezien en gehoord voelen. Het transdisciplinaire team van REAKIRA biedt deze aanpak en vormt daarmee een antwoord op de tekortkomingen van traditionele zorgmodellen.
Onze missie is om niet alleen herstel te faciliteren, maar ook een nieuwe standaard te zetten in hoe we kijken naar welzijn en persoonlijke groei. Samen met onze gasten, ons team en onze visie op transdisciplinariteit bewandelen we de weg naar succes – de weg naar écht leven.
Wil je meer weten over onze aanpak of samenwerken met ons team? Neem contact op met REAKIRA Herstelacademie en ontdek wat transdisciplinariteit voor jou of jouw organisatie kan betekenen.
Gezonde groet,
Jeroen de Jong, PhD
Founder / Algemeen Directeur